top of page
Zoeken

Evaluatie van de 30%-regeling

Bijgewerkt op: 28 aug 2024

De 30%-regeling




De 30%-regeling, de fiscale faciliteit voor buitenlandse werknemers die naar Nederland komen, staat geregeld in de belangstelling en is de afgelopen jaren geleidelijk aan versoberd, met name door politieke druk. De laatste versobering is onverwachts doorgevoerd door amendementen op het Belastingplan 2024. Deze wijzigingen

betreffen de wijziging naar een 30-20-10% regeling per januari 2024 en afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht per januari 2025. Eerder is de regeling al afgetopt op een maximaal salaris en is de looptijd teruggebracht naar 5 jaar.


Kritiek op de versobering van de 30%-regeling

De versoberingen leidden tot veel kritiek vanuit het bedrijfsleven omdat ze een negatieve impact zouden hebben op het Nederlandse vestigingsklimaat en op het aantrekken van buitenlands talent. De regering heeft daarom een evaluatie van de 30%-regeling laten uitvoeren.


Het rapport "Kunde, kosten en keuzes", de evaluatie van de 30% regeling

Het ministerie van Financiën liet de extraterritoriale kostenregeling, de 30%-regeling en de regeling partiële buitenlandse belastingplicht evalueren door Stichting Economisch Onderzoek (SEO). De conclusies van het onderzoek zijn:

1. De 30%-regeling is effectief in het aantrekken van kennismigranten.

2. De 30%-regeling is budgettair doelmatig, met een netto belastingopbrengst van ongeveer 128,5 miljoen euro per jaar.

3. De partiële buitenlandse belastingplicht blijkt niet effectief in het aantrekken van vermogende kennismigranten.

4. De extraterritoriale kostenregeling (ETK-regeling) heeft een beperkt stimulerend effect door de al aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in Nederland en hoge administratieve lasten.

Van de verlaging van de belastingvrije vergoeding van 30% in de maximaal eerste 20 maanden naar respectievelijk 20% en 10% in de daaropvolgende 2 termijnen van maximaal 20 maanden en van de afschaffing van de partiële buitenlandse belastingplicht wordt verwacht dat deze een negatief effect zullen hebben. Verwacht wordt dat de instroom van kennismigranten hierdoor met 10-15% zal verminderen, wat negatieve gevolgen kan

hebben voor investeringen van internationaal opererende bedrijven in Nederland. Daarnaast zullen de administratieve lasten voor gebruikers en de Belastingdienst naar verwachting toenemen.

Ook is de conclusie dat de voortdurende aanpassingen aan de 30%-regeling een negatief effect hebben op het vestigingsklimaat door een gebrek aan voorspelbaarheid en stabiliteit. Het afschaffen van de partiële buitenlandse belastingplicht zal de instroom van kennismigranten nauwelijks beïnvloeden, behalve voor een kleine groep hoogvermogenden.


Het ministerie van Financiën gaat nu een alternatief voor de afbouw van het 30%-forfait opnemen in het Belastingplan 2025, dat op Prinsjesdag bekend wordt gemaakt en bij akkoord vanaf 1 januari 2025 in werking kan treden.


Wat betekent dit voor u als werkgever of werknemer?

Voor werknemers die voor 2024 al gebruik maakten van de 30% regeling geldt normaliter een overgangsregeling. Dus hun fiscale positie zal dit jaar niet veranderen. Wel het is van belang om deze populatie in kaart te brengen en te informeren over de toekomstige wijzigingen indien u als werkgever dat nog niet hebt gedaan. Nieuwe werknemers per 2024 zullen wel onder de versoberde regeling vallen. Daardoor zal op termijn de verwerking van

de 30%-regeling in de salarisadministratie complexer worden. Uiteraard kan dit nog veranderen, afhankelijk van het alternatief dat in het Belastingplan 2025 wordt opgenomen.

 
 
 

Kommentare


bottom of page